ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ CAMP ΤΗΣ ΡΙΤΣΩΝΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ CAMP ΤΗΣ ΡΙΤΣΩΝΑΣ

  1. Την Τρίτη 26/5/20, πέντε άτομα από τη συλλογικότητα Solidarity With Migrants και Αλληλέγγυων Χαλκίδας, μπήκαμε για τέταρτη φορά στο κέντρο κράτησης μεταναστριών της Ριτσώνας, αυτή τη φορά φέρνοντας ρούχα (βρεφικά και ενηλίκων) και πάνες για μωρά, που είχαμε συγκεντρώσει από το κάλεσμα στη Χαλκίδα για συλλογή ειδών. https://www.facebook.com/solidaritymigrants/posts/146455120310359?__tn__=K-R
  2. Πριν λίγες μέρες, επισκεφτήκαμε ξανά το camp ώστε να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα της κοινής κινητοποίησης μεταναστ(ρι)ών και ντόπιων που πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 4/6 μέσα και έξω από το camp της Ριτσώνας (για την κινητοποίηση, βλ. εδώ https://www.facebook.com/solidaritymigrants/posts/150377293251475?__tn__=-R)
  3. Από τις 16/4 μέχρι σήμερα, έχουμε πάει στο κάμπ της Ριτσώνας 12 φορές συνολικά για να παραδώσουμε πράγματα και 6 από αυτές μπήκαμε μέσα στο στρατόπεδο, συζητήσαμε με μέλη των κοινοτήτων των μεταναστών και τους/τις εκπροσώπους τους, για να ακούσουμε και να αναδείξουμε τη φωνή ανθρώπων που αντιμετωπίζονται διαχρονικά με όρους εχθρικούς και εκμεταλλευτικούς από το ελληνικό κράτος.

Παραδώσαμε τα ρούχα στην αποθήκη(Warehouse) που διαχειρίζονται οι μετανάστ(ρι)ες από την ομάδα Volunteering Team for Ritsona Camp (επισυνάπτονται φωτογραφίες στο τέλος) και ξεναγηθήκαμε στο χώρο από μέλη της ομάδας, που μας εξήγησαν πού φυλάσσονται και πώς διανέμονται τα αγαθά που συγκεντρώνονται από αλληλεγγύους και αλληλέγγυες.

Ο συνολικός αριθμός μεταναστών/ριών στο camp είναι περίπου 3000. Το Warehouse στεγάζεται σε κοινό χώρο με αποθήκη του ΔΟΜ και παραχωρήθηκε στους μετανάστες ωστε να χρησιμοποιέιται σε ώρες που είναι εκεί ο ΔΟΜ για το διαμοιρασμό των αγαθών αλληλεγγύης. Ως εκ τούτου, το Warehouseμπορεί να εξυπηρετήσει από 10-25 οικογένειες (2-5 caravans) την ημέρα. Είναι καταγεγραμμένοι με αριθμούς ανά σπίτι (caravan) και για τη διαδικασία τους μοιράζονται εισιτήρια.

Μετά από την παράδοση των πραγμάτων στο Warehouse, μαζευτήκαμε σε κύκλο μαζί με 70-100 μετανάστες και μετανάστριες από πολλές κοινότητες του camp και ξεκινήσαμε μια κουβέντα που στάθηκε στα εξής:

-Την αντιμεταναστευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που διεξάγεται με όλα τα μέσα ενάντια σε μετανάστες και μετανάστριες, και εντείνεται με το νέο αντιπροσφυγικό νόμο, τις εξώσεις και το ΦΕΚ για την παράταση της καραντίνας έως τις 7/6.

-Όσον αφορά τις εξώσεις η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την έξωση περισσότερων από 10.000 προσφύγων από δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα της ενδοχώρας. Πρόκειται περί ατόμων που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου. Συγκεκριμένα, θα εκδιωχθούν συνολικά 12101 άνθρωποι, 6751 ωφελούμενες/οι του προγράμματος Estia (4003 στην περιοχή της Αττικής), 569 από διάφορα ξενοδοχεία (71 στην περιοχή της Αττικής), 4781 από τα camps (1458 στο σύνολο από Θήβα, Ριτσώνα, Λαύριο, Σχιστό, Σκαραμαγκάς, Ελαιώνας και Ελευσίνα). Το ίδιο το κράτος που είχε ως κεντρικό σύνθημα κατά τη διαρκεια της πανδημίας Covid-19 το “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ”, τώρα εξαναγκάζει σε αστεγία χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες/ισσες, εκ των οποίων πολλοί/-ες ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

-Την ίδια στιγμή τους αφαιρείται η οικονομική ενίσχυση (cash card) από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μέσα από την οποία ικανοποιούνται οι άμεσες βασικές τους ανάγκες. Tα άτομα και οι οικογένειες χωρίς επίδομα θα αυξηθούν δραματικά το επόμενο διάστημα λόγω της εκτεταμένης παύσης χορήγησης επιδομάτων στους δικαιούχους ασύλου, με βάση το νέο αντιμεταναστευτικό νόμο της κυβέρνησης.

-Με αφορμή τον Covid-19, το ελληνικό κράτος και η ρατσιστική προπαγάνδα των ΜΜΕ παρουσιάζουν όλες και όλους τους μετανάστ(ρι)ες ως άκρως επικίνδυνη «υγειονομική βόμβα». Ο ασφυκτικός περιορισμός τους αποτέλεσε το πρώτο και το τελευταίο μέτρο όσον αφορά την ¨προστασία” τους. Η πρόσβασή τους στα απαραίτητα αγαθά και σε υγειονομική περίθαλψη έγινε πιο εξευτελιστική από ποτέ με το ιατρικό τμήμα να υπολειτουργεί (υπήρξαν και μέρες που ήταν παντελώς κλειστό) και άδειες κυκλοφορίας σε ένα άτομο ανά οικογένεια, ενώ η συνεχιζόμενη καραντίνα μέχρι 7/6 και 21/6 έρχεται να επικυρώσει το μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης των μεταναστριών, παρά την άρση της καραντίνας για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

  1. Μετά την κινητοποίηση μεταναστ(ρι)ών και ντόπιων που πραγματοποιήθηκε εντός και εκτός του camp της Ριτσώνας την Πέμπτη 4/6, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιδίωξε επικοινωνία με τους κατοίκους του camp. Πραγματοποιήθηκαν για το λόγο αυτό ορισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους μεταναστών, χωρίς όμως να υπάρχει επαρκής ενημέρωση όλων των διαμενόντων στο camp. Ένας υπάλληλος του υπουργείο υποσχέθηκε ότι θα δοθούν παρατάσεις στις εξώσεις. Αναφέρθηκε στη συζήτηση ότι αρκετές οικογένειες που είχαν απειληθεί για έξωση δεν εκδιώχθηκαν ακόμα, και πως αυτό ήταν «θετικό αποτέλεσμα της διαδήλωσης». Ωστόσο ήδη γνωρίζουμε άτομα που έχουν απειληθεί ή εκδιωχθεί από τους χώρους διαμονής τους στα camps. Επομένως η υπόσχεση αυτή είναι ουσιαστικά ψεύτικη, καθώς η διαδικασία των εξώσεων έχει ήδη ξεκινήσει.

Εκτός των ανθρώπων που ήδη απειλούνται ή έχουν εκδιωχθεί, γίναμε μάρτυρες 4μελους οικογένειες που έφτασε από τη Μόρια και μένει σε μια πολύ μικρή σκηνή, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Επιπλέον, δεν δόθηκε καμία υπόσχεση για ανατροπή της περικοπής επιδομάτων στους πρόσφυγες-πρόκειται για μια ξεκάθαρη τακτική καταστολής των προσφύγων από το ελληνικό κράτος. Φυσικά, δεν υπήρξε καμία δέσμευση και για άλλα αιτήματα των προσφύγων/μεταναστ(ρι)ών. Επίσης, οι πρόσφυγες/μετανάστ(ρι)ες διαμαρτύρονται επίσης έντονα για την υπερβολική συμφόρηση των υπηρεσιών ασύλου, που είναι λίγες και ανεπαρκείς.

Υπάρχει ανησυχία μεταξύ ορισμένων προσφύγων/μεταναστ(ρι)ων για τυχόν εκδικητικά μέτρα που μπορεί να παρθούν από τις διοικήσεις των camps, το Υπουργείο ή/και την Κυβέρνηση απέναντι σε άτομα που ασκούν το δικαίωμά τους στην πολιτική διαμαρτυρία και την πολιτική συζήτηση.

Μέλη διαφόρων κοινοτήτων, και ειδικά της αφρικανικής κοινότητας, έβαλαν το ερώτημα, πώς μπορεί να γίνει πιο γνωστό αυτό που συμβαίνει στη Ριτσώνα και γενικά στα camps. Προτείναμε νέες κινητοποιήσεις σε συνεργασία, επικοινωνία συγχρονισμό με κινητοποιήσεις προσφύγων/μεταναστ(ρι)ών στην Αθήνα και αλλού, αποτύπωση των αιτημάτων των προσφύγων/μεταναστ(ρι)ών σε πολύγλωσσα κείμενα, κ.α.

Παρά την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται, οι μετανάστριες βρίσκουν σφυγμό και αγωνίζονται μέσα από αγώνες και αυτοοργάνωση. Γι’αυτό και όλη αυτή την περίοδο, παρά το θάψιμο απ’την εθνικιστική προπαγάνδα, έχουν πραγματοποιήσει απεργίες πείνας (π.χ. Κόρινθος, ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Μόριας), πορείες διαμαρτυρίας, πορείες ενάντια στις εξώσεις (από την ομάδα μεταναστών #NotLeavingMyHome), εξεγέρσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής (ΒΙΑΛ Χίος) για βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι η κατάσταση αποκλεισμού και αποανθρωποποίησης των μεταναστριών δε μπορεί να θεωρείται μια μακρινή εικόνα από τους ντόπιους εκμεταλλευόμενους, παρά μια μεγέθυνση της δικιάς τους εντεινόμενης προλεταριοποίησης. Απαντάμε στην εκμετάλλευση και την καταπίεση με κοινότητες αγώνα ντόπιων και μεταναστριών, με το να ζούμε και να αγωνιζόμαστε μαζί.

ΣΤΕΓΑΣΗ –ΧΑΡΤΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ ΤΟΥΣ/ΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΥ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ CAMPS ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ

ΧΑΡΤΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

ΚΟΙΝΗ ΖΩΗ –ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ