Για την κινητοποίηση στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη προσπάθεια ποινικοποίησης των διαδηλώσεων

Την Παρασκευή 23/3 πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΔΟΜ στην Αθήνα, την ίδια μέρα με την κινητοποίηση της συνέλευσης Stop the War on Migrants στα γραφεία του ΔΟΜ στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόταση προσφύγων/ισσών που πλήττονται από τις πολιτικές του. Όπως γράφαμε στο κείμενο της παρέμβασής μας, η πολιτική στοχοποίηση του Δ.Ο.Μ έγινε γιατί «O Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ, όντας ο κύριος θεσμός εφαρμογής των “ανθρωπιστικών” πολιτικών “ένταξης” των προσφύγων/σσων στις δυτικές κοινωνίες, δεν μπορεί παρά να συμπληρώνει και να χρυσώνει τις βάρβαρες και εμπόλεμες πολιτικές αποτροπής κι εκμετάλλευσης των μεταναστριών/των που περνάνε τα δυτικά τείχη. Τελικός σκοπός των πολιτικών “ένταξης” είναι η εκμετάλλευση ως φθηνού εργατικού δυναμικού («υπάρχουν ανάγκες στην αγορά εργασίας, ειδικά στον αγροτικό τομέα», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Νότης Μηταράκης) μιας μειοψηφίας των προσφύγων/γισσών που θα ανταπεξέλθουν στις διάφορες υποχρεώσεις των “ανθρωπιστικών” προγραμμάτων, ενώ η πλειοψηφία των μεταναστών/τριών θα διαβιούν στις φυλακές-κολαστήρια των camps/ ΚΥΤ» (βλ. περισσότερα εδώ https://www.facebook.com/solidaritymigrants/posts/190366832585854).
Όταν αρχίσαμε να συγκεντρωνόμαστε στο μετρό της Ηλιούπολης για να κατευθυνθούμε προς τα γραφεία του ΔΟΜ, μια έκπληξη μας περίμενε. Δύο αστυνομικοί μας πλησίασαν, και μας έδειξαν ένα επίσημο έγγραφο. Σύμφωνα το έγγραφο αυτό, που έφερε την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού, η συνέλευση Solidarity With Migrants (το όνομά της αναγραφόταν με μαύρα γράμματα) καλούσε σε μια διαδήλωση μη τηρώντας τα απαιτούμενα του νέου Νόμου για τις διαδηλώσεις, καθώς δεν είχε ειδοποιήσει νωρίτερα τις αστυνομικές αρχές και δεν είχε δηλώσει ονομαστικά εκπρόσωπο της διαδήλωσης. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί, μας είπε η αστυνομία, αν ορίζαμε τελικά ονομαστικό εκπρόσωπο. Δηλώσαμε πως αρνούμαστε να ορίσουμε κάποιον εκπρόσωπο, αναλαμβάνοντας τη συλλογική ευθύνη για την κινητοποίησή μας, και ζητήσαμε να διαβάσουμε πιο προσεκτικά το έγγραφο. Οι αστυνομικοί απάντησαν πως δεν μπορούμε να το πάρουμε στα χέρια μας, αφού για να μας επιδοθεί θα πρέπει να το υπογράψουμε πρώτα.
Όταν δηλώσαμε για άλλη μια φορά ότι αρνούμαστε να υπογράψουμε, οι αστυνομικοί μας..ευχαρίστησαν, και ένα περιπολικό μας ακολούθησε μέχρι τα γραφεία του Δ.Ο.Μ. Εκεί πραγματοποιήσαμε την ανακοινωμένη κινητοποίησή μας μοιράζοντας κείμενα και μιλώντας με μετανάστες/στριες που βρίσκονταν στο γύρω χώρο. Ένας αστυνομικός κρατούσε σημειώσεις για τα συνθήματα που είχαμε γραμμένα στο πανό και για το περιεχόμενο του κειμένου που μοιράζαμε.
Οι 14 προσαγωγές αλληλέγγυων σε μετανάστες/στριες που συμμετείχαν σε δράσεις της συνέλευσή μας στην Αθήνα τις τελευταίες βδομάδες, οι 20 προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη τη μέρα της κινητοποίησης στο ΔΟΜ (όλοι και όλες αφέθηκαν ελεύθεροι/ες), και η «προειδοποιητική βολή» της αστυνομίας προς εμάς με την επίδειξη του επίσημου εγγράφου που αναφέραμε, αποτελούν άλλο ένα βήμα ποινικοποίησης του δικαιώματος στη διαδήλωση, και μια συστηματική προσπάθεια του ελληνικού κράτους να «τεστάρει» τα πολιτικά και ψυχολογικά όρια του κινήματος αλληλεγγύης. Να τρομοκρατήσει, εκβιάσει, φακελώσει και τελικά να ποινικοποιήσει την ίδια την αλληλεγγύη σε μετανάστες/στριες, την επικοινωνία μεταξύ τους, το απλό μοίρασμα πολιτικών κειμένων, την κινητοποίηση, τη διαδήλωση, τον κοινό αγώνα, την αυτοοργάνωση ντόπιων και μεταναστριών.
Θα επιμείνουμε στη προσπάθεια οικοδόμησης επικοινωνίας και αγωνιστικών δεσμών ντόπιων-μεταναστρ(ι)ών, θα συνεχίσουμε μαζί να απαιτούμε:
-Να σταματήσει ο πόλεμος κατά των μεταναστών/στριών του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε, και όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό.
-Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης-camps και «hot spot» και να αντικατασταθούν με πραγματικά ανοιχτές, κοινωνικές δομές για άστεγους και περιθωριοποιημένους μετανάστες/στριες και ντόπιους μέσα στον ιστό των πόλεων.
-Χαρτιά, υγεία, οικονομικό επίδομα, στέγαση, ισότιμη εργασία και εκπαίδευση για όλες και όλους.