ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡOΣΦΑΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤO CAMP ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΡΙΤΣΩΝΑΣ

Για τις πρόσφατες δράσεις Αλληλεγγύης στο camp προσφύγων της Ριτσώνας (17/5, 20/5)

Videos:

https://www.youtube.com/watch?v=yaRlM4is-C0

https://www.youtube.com/watch?v=gIOiJ7vV3Ko

Την Κυριακή 17/5/20 και την Τετάρτη 20/5/2020, τρία άτομα από τη συλλογικότητα Solidarity With Migrants πήγαμε ξανά στο camp της Ριτσώνας λαχανικά (κρεμμύδια, πατάτες, ντομάτες) και αλεύρι, την Κυριακή, και βρεφικά ρούχα, την Τετάρτη, που είχαμε συγκεντρώσει από τη συλλογή αλληλεγγύης.

Ήταν η τρίτη φορά (βλ. links στο τέλος) που μπαίνουμε στο camp, ενώ αρκετές φορές πριν είχαμε παραδώσει πράγματα έξω στην πύλη.

Κάθε επίσκεψή μας επιδιώκουμε να συνοδεύεται από συζήτηση με όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη των κοινοτήτων και τους/τις εκπροσώπους τους, για να ακούσουμε και να αναδείξουμε τη φωνή ανθρώπων που βιώνουν τις πιο εκμεταλλευτικές και καταπιεστικές συνθήκες στην ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, επιδιώκουμε τη δημοσιοποίηση των συνθηκών διαβίωσης στο camp και των αιτημάτων των μεταναστών/στριών προς τον ”έξω κόσμο”, από τον οποίο οι κυβερνήσεις και άλλοι θεσμοί που είναι υπεύθυνοι για τα camps επιδιώκουν να απομονώσουν τις μετανάστριες και τους μετανάστες.

Η κουβέντα επικεντρώθηκε, μεταξύ πολλών άλλων, στα εξής:

  • Ως προς τον Covid-19: Οι μετανάστες και μετανάστριες τόνισαν τη ρατσιστική προπαγάνδα των ελληνικών και ειδικά των τοπικών ΜΜΕ, που τους παρουσιάζουν όλους και όλες ως φορείς του Covid-19. Επιβεβαιώσαμε στο camp ότι ισχύει το εξής: δεν υπάρχει κανένα κρούσμα αυτή τη στιγμή στη Ριτσώνα, παρά τα ψέματα που διαδίδονται στα τοπικά MME της Χαλκίδας καθώς και σε πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ. Για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, οι μετανάστ(ρι)ες που μιλήσαμε μαζί τους ζητούν από τους υπευθύνους του camp να μάθουν για το αν κάποια άτομα βρίσκονται σε καραντίνα ως φορείς του Covid-19, ώστε να παρθούν προφυλάξεις, όμως δεν έχουν πάρει καμιά απάντηση. Σε αντίθεση με αυτή τη πραγματικότητα, οι περισσότεροι κάτοικοι της Χαλκίδας δεν πλησιάζουν τους ανθρώπους αυτούς με το επιχείρημα πως είναι, τάχα, μια άκρως επικίνδυνη «υγειονομική βόμβα».
  • Στα προβλήματα σίτισης: Τα τρόφιμα που μοιράζονται από την υπεύθυνη δομή (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ΔΟΜ) σε ατομικές χαρτόκουτες είναι κάποια περιορισμένα είδη (πχ.κονσέρβες οσπρίων, κουςκους, ζάχαρη, κάρυ) και δεν επαρκούν για να τραφεί κανένας ενήλικας άνθρωπος. Υποτίθεται οτι διανέμονται κάθε εβδομάδα, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ συχνά σε πιο αραιή συχνότητα (πχ. Διανομή την 1/5, έπειτα 16/5). Επίσης, τα βρεφικά γάλατα μοιράζονται με το σταγονόμετρο (1 κουτί την εβδομάδα ανά οικογένεια), πολλά βρέφη μένουν χωρίς γάλα στη μέση της εβδομάδας. Οι διαμαρτυρίες των μεταναστών αντιμετωπίζονται από τον ΔΟΜ με κενές υποσχέσεις και μετάθεση ευθυνών. Ο ΔΟΜ ισχυρίζεται προς τα έξω ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ στους πρόσφυγες που διαμαρτύρονται τα ρίχνει όλα στην κυβέρνηση και την ελλιπή χρηματοδότηση. Δύο από τις φωτογραφίες που επισυνάπτονται δείχνουν μέλος της αφρικανικής κοινότητας να δείχνει πόσο λίγα είναι τα τρόφιμα που παρέχει ο ΔΟΜ ανά άτομο σε χαρτόκουτα.

-Για τη διανομή των ειδών αλληλεγγύης: Η διανομή γίνεται και πρέπει να γίνεται στις 4 κοινότητες (κούρδων, αράβων, αφγανών, αφρικανών) αναλογικά και χωρίς αδικίες.

-Για την υγειονομική περίθαλψη: Πέρα από κάποιους γιατρούς που εξετάζουν μέσα στο καμπ, υπάρχει τεράστια αδυναμία να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες ανάγκες των 3000 μεταναστ(ρι)ών που ζουν στο camp. Με την πρόφαση ότι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ αποκλείονται από τη νοσηλεία στα νοσοκομεία και την φαρμακευτική περίθαλψη. Ως εκ τούτου, οι μετανάστ(ρι)ες ειναι αποκλεισμένες/οι και απο αιματολογικές εξετάσεις, και από ακτινογραφικές εξετάσεις και οι όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (διαβήτης, χοληστερίνη,κλπ) δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα.

-Για την εκπαίδευση: Ένας σημαντικός αριθμός παιδιών των μεταναστών δεν έχουν πρόσβαση στα σχολεία.

-Για τη μεταφορά από και προς την πόλη της Χαλκίδας: Ακόμα και πριν τα κατασταλτικά μέτρα που επέβαλε το ελληνικό κράτος για τον κορωνοϊό, το αστικό λεωφορείο εκτελούσε το γενικό δρομολόγιο Ριτσώνα-Χαλκίδα μια μόνο φορά την ημέρα στις 8:00 το πρωϊ με επιστροφή στις 11:00 το πρωϊ, και για τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο (πριν τον Covid-19) επιστροφή μετά το τέλος του σχολείου το μεσημέρι. Αυτοί οι όροι έρχονται να εντείνουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή που βιώνουν στις ζωές τους μετανάστες και μετανάστριες.

-Για τις αυτοοργανωμένες δράσεις και τη διεκδίκηση χώρου για τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους: διαμόρφωση ενός χώρου άθλησης, μαθήματα κουνγκ-φού και μπόξ, κατασκευή φούρνου για ψήσιμο ψωμιού, κουρείο, κατασκευή χώρων λατρείας και αναφορά σε μελλοντικά σχέδια για τη δημιουργία ενός δικού τους σχολείου.

-Δεν είδαμε κοινές δημόσιες τουαλέτες στο camp.

Επιπλέον:

-Περίπου 70-80 οικογένειες δεν έχουν πλέον κανένα επίδομα και ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης μαζί με άλλες οικογένειες σε group 12 ατόμων και σε μικρά ΙSO boxes χωρίς τουαλέτα και χωρίς νερό-αναλογικά με το πληθυσμό της κάθε κοινότητας, πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για οικογένειες αφρικανικής καταγωγής (επισυνάπτονται φωτογραφίες αφρικανικών οικογενειών που ζουν σε τέτοιες συνθήκες).

-Tα άτομα και οι οικογένειες χωρίς επίδομα θα αυξηθούν δραματικά το επόμενο διάστημα λόγω της εκτεταμένης παύσης χορήγησης επιδομάτων στους δικαιούχους ασύλου, με βάση το νέο αντιμεταναστευτικό νόμο της κυβέρνησης. Επιπλέον, δεκάδες άτομα πιθανόν να συμπεριληφθούν στο νέο κύμα χιλιάδων εξώσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Μερικά βασικά αιτήματα των μεταναστών και μεταναστριών:

-Ρούχα για παιδιά, άντρες, γυναίκες και σε μεγάλα μεγέθη, βρεφικά γάλατα για τα μωρά, που αποτελούν σχεδόν το μισό πληθυσμό του camp, καλύτερες συνθήκες σίτισης και διαβίωσης συνολικά.

-Ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη.

-Δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης για όλες τις ώρες της ημέρας/καλύτερη συγκοινωνία.

-Ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

-Διευθέτηση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης και των τουλάχιστον 70 οικογενειών που ζουν μέσα στην αθλιότητα, και όλων των οικογενειών και των ατόμων-αφού η ίδια η διαβίωση και ο εγκλεισμός στο camp έχει αξεπέραστα προβλήματα.

-Να μην κοπούν τα επιδόματα προς τους πρόσφυγες να μην γίνουν άλλες απελάσεις, να δοθούν χαρτιά παραμονής για όλες και όλους.

– Ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση σε κάθε χώρα χωρίς περιορισμούς.

Κατά την άποψή μας, η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των μεταναστών/στριών, συγκρούεται τελικά με το σύνολο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη συμμετοχή του σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι συζητήσεις με τις μετανάστριες και τους μετανάστες μας πείθουν όλο και περισσότερο πως ο κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστ(ρι)ων είναι εφικτός.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

NΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΌΠΕΔΑ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗΣ-ΗΟΤ SPOT

ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ-ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ, ΚΟΙΝΗ ΖΩΗ ΝΤΟΠΙΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ

Δύο από τις προηγούμενες επισκέψεις μας στο camp της Ριτσώνας

https://www.facebook.com/solidaritymigrants/posts/129074438715094?hc_location=ufi

2.

https://www.facebook.com/solidaritymigrants/posts/142012390754632?__tn__=-R